Türk Vatandaşlığının İstisnai Haller İle Kazanılması

Sibel Kilic TekinMakaleler

Türk vatandaşlığı, doğumla veya sonradan olmak üzere iki yolla kazanılır. Bu makalemizin konusu sonradan Türk Vatandaşlığının istisnai haller ile kazanılmasıdır.

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 12. Maddesinde Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller düzenlenmiştir. Buna göre;
Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler. (m.12/1)

a) Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler. (m.12/1-a)
b) 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu. (m.12/1-b)
c) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
ç) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.
Olarak sayılmıştır.

12/2 madde uyarınca Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek hali bulunanların talepleri Bakanlıkça reddedilmektedir.
Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte belirtilmiştir.

Yönetmeliğe göre yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilmektedir.Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin istisnai durumları belirleyen Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 20. maddesi, 19 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değiştirilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Kararname’nin getirdiği değişikliklerle, sermaye ve gayrimenkul yatırımları ile istihdam için öngörülen sayısal limitler indirilerek, Türk vatandaşı olmanın önkoşullarını karşılamak son derece kolaylaşmıştır.
Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan yabancı, Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilecektir.

a) En az 500.000 Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 250.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre vc Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen,
ç) En az 500.000 Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
d) En az 500.000 Amerikan Doları tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilen.
e) En az 500.000 Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı aldığı ve üç yıl süre ile elinde tuttuğu Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen
Yabancılar Türk Vatandaşlığı’nı istisnai olarak kazanabilecektir.

‘Detaylar için doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz.’