TASARIMIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜ KARARI GEÇMİŞE ETKİLİDİR

Sibel Kilic TekinMakaleler

Endüstriyel Tasarım Hukuku açısından “hükümsüzlük” 6769 S. Kanun’da açıkça düzenlenmemiştir. Buna karşın Mülga 554 S. KHK.’nin 43. Maddesinde düzenlenmiş olup, sebeplerden birinin varlığı halinde tasarımın tescili ile adına tescil yapılan kişinin ad veya hesabına oluşan hakların kaybı ve bu bağlamda TPE nezdinde tutulan sicilden kaydın silinmesidir. 

HÜKÜMSÜZLÜK SEBEPLERİ : 

A) Tasarımın yeni ve ayırt edici olmaması,

B) Teknik fonksiyonun tasarım şekillendirmesi,

C) Tasarımın kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı olması,

D) Tasarımın gerçek hak sahibinin başkası olması,

E) Aynı veya benzer bir tasarımın sonradan kamuya açıklanmakla birlikte başvuru tarihinin hükümsüzlüğe konu tasarımdan daha önce olması olarak sayılmıştır.

Bir tasarımın yeni olduğunun kabulü için tasarımın aynısının başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın hiçbir yerinde kamuya sunulmamış olması gerekir. Küçük ayrıntılar ile farklılık gösteren tasarımlar aynı kabul edilir. Ana başlığı ile özetlediğimiz bu konudaki incelemeler yukarıda sayılanlar ile sınırlı değildir. Her tasarımın kendi özelliğine göre konunun incelenmesi gerekmektedir.

İlgili mevzuattaki şartları taşımayan tescilli tasarımlar hakkında mahkeme kararı ile hükümsüzlük kararı verildiğinde ve anılan karar kesinleştiğinde sicilden terkinine karar verilecektir. “Hükümsüzlük kararı” geçmişe etkili olup, buna dayalı olarak bir hak elde edilmesi mümkün değildir.